Taikurin ammatti on paljon muutakin kuin vain temppujen tekemistä. Ammattitasolla se käy täydestä työstä. Osa tämän kategorian alle tulevista kirjoituksista on julkaistu tai julkaistaan taikureille suunnatussa ”Jokeri” lehdessä mutta osa on myös ainoastaan täällä julkaistavia laajempia pohdintoja.

Tarkoitukseni näissä kirjoituksissa on tuoda esille asioita, joita monet eivät välttämättä ehkä ole edes ajatelleen taikurin uraan liittyen.

ULKOASU

Miten taikurin tulisi pukeutua? Tämä on aihe joka nousee tasaisesti esiin. Tästäkin asiasta on lukuisia mielipiteitä. Tärkein tähän vastaava seikka on kuitenkin esiintyjä itse sekä hahmo jota hän haluaa edustaa. Nuorempi villimpi henkilö voi hyvinkin esiintyä farkkupuvussa kun toinen vanhempi henkilö voi tarkoituksella pyrkiä pukeutumaan huomiota herättävästi paljon kimalletta sisältävään pukuun jolla hän pyrkii erottumaan joukosta. Nämä ovat jokaisen omia valintoja, joten en ala isommin sotkeutua niihin vaan pyrin tuomaan esille muutamia yleismaailmallisia asioita siististä pukeutumisesta.

Taikureilla näkee todella paljon huonosti istuvia pukuja. Etenkin nuorten kohdalla näyttää usein siltä, että 17vuotiaana käytetään vielä 14-15v rippijuhliin ostettua pukua, joka on käynyt auttamatta vanhaksi. Vastaavasti vanhemmilla taikureilla näkee epäistuvia, muodottomia pukuja joiden ryhti on täysin kateissa koska taskut ovat ”ylitäynnä taikurinrojua”. Tunnustan suoraan syyllistyneeni molempiin.

Vuosia yritin löytää mieleisiäni vaatteita suoraan liikkeistä, mutta jouduin toteamaan, että se ei ole loppupeleissä kannattavaa, mikäli haluaa yhtään erikoisempaa, istuvampaa vaatetta. Dressmannista tai vastaavasta saa toki perus mustia ja harmaita pukuja alennuksien aikaan jopa noin 100e:n hintaan… Mutta ollaanpa nyt realistisia… Tällaiset puvut on tarkoitettu pääasiassa perusjuhlissa, suorassa paikallaan seisomiseen. Niitä ei ole suunniteltu liikkuvan, mahdollisesti paljon taskuja käyttävän taikurin käyttöön. Tämän lisäksi ne ovat täyttä massatuotantoa ja istuvan puvun löytäminen voi olla aika tuskan takana. Siksi suosittelenkin suoraan kääntymistä räätäleiden puoleen.

Räätälillä teetetty puku ei ole niin kallis kun voisi kuvitella. Hintataso vaihtelee toki sijainnin ja tarjonnan mukaan, mutta Pukumies ketjun räätäli olisi tehnyt minulle pari vuotta sitten Bonjour tyylisen pitkän silkkitakin 400e:lla. Tosin tiedustelin asiaa paikallisilta räätäleiltä ja keskihinnaksi moisesta sain noin 150e + kankaat, eli noin 250e mittatilauspuku. Jos satut matkustamaan niin Viron puolella ja esim Aasiassa pukuja saa naurettavan halvalla.

Etuna mittatilauspuvussa on ensinnäkin sen istuvuus. Se on tehty täysin sinun ruumiinrakenteen mukaan. Sen tekemisessä otetaan huomioon myös sen käyttötarkoitus. Hioja voidaan pidentää tai laajentaa jos taikuri niitä sattuu käyttämään. Hihojen ja hartioiden muotoilussa voidaan ottaa huomioon se, että kädet tulevat liikkumaan paljon, esimerkiksi rinnan korkeudella, eikä hihoissa tapahdu perus valahtamista, joka valmiissa puvuissa on usein nähtävissä käsiä nostettaessa. Takkiin saadaan juuri se määrä taskuja kuin halutaan ja niiden koko ja sijainti voidaan itse päättää. Esimerkiksi useampi pieni tasku mahdollistaa takin ryhdin ja muodon ylläpitämisen vaikka taskuissa olisi enemmänkin tavaraa. Tosin, Tommy Wonder korosti joskus luennollaan, että taikurin ei tulisi kantaa mitään isompaa takkinsa taskuissa vaan kantamista varten tulisi takin alla olla erikseen tehty liivi, jossa olisi taskut välineille. Itse olen käyttänyt viimeaikoina hieman vyöhön sijoitettavia nahkaisia koteloita joihin voin laittaa pari ylimääräistä erikoispakkaa tai vaikka järjestetyn pakan erikoistilanteita varten, jotta takin taskut pysyisivät vapaana.

Taskujen paikkojen merkitystä ei myöskään tulisi aliarvioida. Taikureina käytämme usein todella paljon esim. takin povitaskuja. Perinteisesti takin povitaskut ovat suhteellisen korkealla ja niiden muutaman tuuman alas siirtäminen helpottaa jo huomattavasti esimerkiksi kortin lataamista lompakkoon takin sisällä tai vain pelikorttipakan kaivamista sisätaskusta. Myös takin sivutaskujen tarkka sijoittelu mahdollistaa lukuisat erilaiset varastukset ja eri gimikeistä eroon pääsemiset täysin luonnollisten liikkeiden aikana. Esim Hollingworthin kirjassa on kokonainen kappale korttien lataamisesta takin eri taskuihin.

Entäs muu ulkoasu sitten? Kengät on asia jota miehet eivät yleensä ajattele sen kummemmin, mutta ette usko kuinka moni nainen katsoo ensimmäisenä miehen kenkiä! Tästä syystä myös taikureiden tulisi kiinnittää huomiota kenkiinsä. Ovatko ne siistit, lankatut ja muuten huolitellun näköiset? Onko niillä hyvä seisoa ja kävellä pitempiäkin aikoja? Jokainen messuilla päivän seisonut ja esiintynyt tietää varmasti mitä hyvät kengät merkitsevät.

Entäs sitten muu ulkoasu. Kello, korut, hattu, solmio. Kaikki ovat potenttiaalisia välineitä hahmon ja mielikuvan rakentamiseen. Jos esität varakasta tai esiinnyt äärimmäisen varakkaille henkilöille niin tuskin haluat tulla nähdyksi muovinen Mikki Hiiri kello ranteessasi. Bill Malone kertoi eräässä haastattelussa että alkaessaan esiintyä miljonääreille kaksi ensimmäistä asiaa mitä hän osti oli Rolex ja hyvän puvun. Menestyvät ihmiset haluavat tehdä töitä toisten menestyvien ihmisten kanssa. Osaatko solmia solmion oikein ja siististi? Käytätkö solmioneulaa tai vyötä? Mitä vyönsolki kertoo sinusta? Miten olisi kolmiosainen puku liiveillä? Entä hattu, lisäisikö se jotain hahmoosi?

Esiintymisasua hankittaessa ei siis tulisi aliarvioida hyvää räätäliä. Uuden tempun sijasta ehkä kannattaisikin sijoittaa seuraavaksi kunnon pukuun?

Alla pari esimerkkiä omista räätälillä teetetyistä asuistani: