Shoppailu/hintataso
Bangkokista löytyy lukuisia ostoskeskuksia. Niiden suurin keskittymä on Siamin aukion ympäristössä jossa on mm Siam Paragon, Siam Discovery ja MBK ostoskeskukset. Uusimmissa ostoskeskuksissa kuten Para-gonissa on tarjolla maailman isompia merkkejä Luis Vuttonista Armaniin jne. Kaupoissa oli muutenkin sen verran korkea hinta-taso että ei perus tallaajalla juurikaan niihin ollut asiaa. Discovery ja MBK olivat sitten hieman enemmän tavalliselle kansalle suunnattuja. MBK:ta useat Bangkokin matkaajat pitävät jopa kau-pungin parhaana ostoskeskuksena… Paitsi tietty yksi kanssamatkustaja jaksoi jauhaa Pratunamin ilmai-suudesta ja erinomaisuudesta 😉
MBK oli seitsemän kerroksinen ostoshelvetti josta löytyi myös lähes mitä tahansa. Paikkaa ei tullut varmaan kolme eri päivää kestävillä vierailuillakaan kierrettyä läpi kokonaan. Hintataso oli ehkä noin 20–40% Suomea halvempi tuotteesta riippuen. MBK:n eduksi on sanottava että myös isompikokoisille ihmisille löytyi jo sopivaa vaatetta. Ehkä hauskin yksityiskohta ostoskeskuksissa oli piraattituotteiden täysin avoin kauppaaminen. Esim. elokuvia ja pelejä myytiin kansioilla, joihin oli tulostettu pelien tai elokuvien kannet nähtäville ja ostaja valitsi mieleisensä pelin tai elokuvan joka sitten poltettiin jossain takahuoneessa ja kiikutettiin ostajalle 🙂 Jotenkin tuntuu että ehkä tällaiselle toiminnalle kannattaisi alkaa tehdä ensin jotain, ennen kuin aletaan Internetiä sensuroida.
Ostoskeskuksia löytyi myös muualta kaupungissa ja mitä kauemmas turistirysistä eksyi, sitä selvemmin hintataso laski. Tosin lähes paikassa kuin paikassa tuntui olevan hieman länkkärilisää, eli saman tien kun huomattiin että ostaja oli länsimaalainen, yritetään häneltä veloittaa extraa.
Puvut
Koruliikkeiden ja hierontapaikkojen lisäksi Bangkokissa tuntuu kukoistavan räätäliliikkeet. Verkossa tosin käydään kovaa kiistaa siitä saisiko suurta osaa näistä liikkeistä edes kutsua räätäleiksi, mutta en ala otta-maan siihen kantaa. Joka tapauksessa mittatilausvaatteita tarjoavia liikkeitä on Bangkokissa PALJON! Hintahaarukka vaihtelee kuten myös tarjoukset. Halvimmat paikat joita näin mainostivat miesten kolmiosaista pukua (takki, liivit, housut + kaupan päälle paita) 49euroa ja valmista 18 tunnissa. Satun onneksi tuntemaan Suomessa yhden vaatetusalan ammattilaisen ja olen oppinut että hyvää ei voi saada tuollaisessa ajassa, ilman sovituksia. Tästä johtuen kiersin moiset liikkeet vaikkakin minua jäi hieman vaivaamaan, että millaista laatua tuollaisella hinnalla olisi voinut saada. Noh, pienet googlettelut paljastivat että kovin montaa tyytyväistä asiakasta ei tuollaisista liikkeistä ole lähtenyt. Keskitason paikoissa alkoi vastaavia pukuja olla 100 taalalla ja hieman isommissa putiikeissa hinta alkoi olla noin 150 taalan eli hieman päälle 100e tuntumassa. Tällaisista voisi jo ehkä mahdollisesti saada jonkin sortin laatua, mutta edelleen ”valmista 24 tunnissa” epäilytti.
Lopulta päädyinkin paikallisen opastamana Grand Fashion International nimiseen paikkaan. Paikka on ollut pystyssä jo yli 20 vuotta, siltä löytyy ihan kunnon verkkosivut jne joten se vaikutti hieman lupaavammalta. Kukaan ei myöskään yrittänytkään luvata minulle pukua vuorokauden sisään tehtynä vaan suoraan oli selvä että puvussa menee useampi päivä ja sovituksia olisi vähintään kolme. Nyt alkoi vaikuttaa sen verta asiaa tuntevalta toiminnalta että tilasinkin useamman puvun. Pari Armani tyylistä pukua mm, yksi silkkiä, toinen Kašmirvillaa. Hintaa puvuille tuli lähes 200e per puku, mutta kun vertaa että Suomessa vastaavasta saa maksaa varmasti yli tuhat euroa niin tein mielestäni hyvät kaupat. Olen todella tyytyväinen pukujen laatuun ja istuvuuteen. Tosin, Pratunamista olisi taas kuulemma selvinnyt puolet halvemmalla 🙂 heh heh hee
Ruoka
ruokapaikkoja Bangkokissa riittää laidasta laitaan. Kaikkea löytyy katukeittiöstä viiden tähden ravintoloihin ja hinta-tason vaihtelut ovat sen mukaisia. Hyvää ruokaa voi saada kahdella eurolla tai sadalla eurolla, ihan oman lompakon mukaan. Keskiarvoltaan ruuan hinta ravintoloissa sijoittuu kuitenkin ehkä juomineen noin viiden euron tutumaan per henkilö. Myös eri aasian maiden ruokakulttuurit ovat hyvin edustettuna; kiinalaista, Intialaista, Pakistanilaista, Japanilaista, Thaimaalaista, kaikkea löytyi. Ja tietty kokeilunhaluisille nössöille löytyi myös mäkkärit, burgerkingit ja subwayt joiden ruoka annokset olivat 2,5-5e välimaastossa.
Katuruokapaikkojen ongelmana oli usein myyjien kielitaidottomuus. Epämääräiset keitokset näyttivät usein hyviltä mutta ne koostettiin usein tilatessa joten länsimaalaisena oli hieman vaikea heittäytyä täysin maan tavoille kokeilemaan katukeittiöiden anteja ilman kielitaitoa. Tietyssä määrin myös katukeittiöiden hygienisyys +30 asteen helteissä herätti hieman epäilyksiä, mutta paikalliset tuntuivat ainakin suosivan niitä ja ei itsellenikään kokeilujen perusteella mitään vatsatauteja tullut.
Omaksi suosikikseni muodostui katukeittiöistä saatavat tuoreet itse puristetut mehut ja hedelmät. Esim paikallinen mandariinimehu oli jotain jota todella toivoisin saavani myös Suomesta, eikä noin puolen litran juoman 50sentin hintakaan haitannut (Pratunamissa kuulemma tosin 10 senttiä). Hedelmät myös toimivat erinomaisena välipalana. periaatteessa valkkasit mieleisesi hedelmän kuten ananas tai vesimeloni jonka myyjä pilkkoi pieneen pussiin ja antoi sinulle coctail tyyppisen tikun jolla mutustaa hedelmää kaduilla kävellessä. Kerrassaan erinomaista!
Ravintoloitakin tuli testattua laidasta laitaan. Otimme tehtäväksemme googlettaa Bangkokin alueen parhaita ravintoloita ja merkkailimme niitä sitten karttaan ja jos satuimme lähelle, kävimme testaamassa. Mieleen jäivät ainakin Silomissa sijainnut Taling Pling josta sai thairuokaa ja oppipa Ristiharjukin että älä saatana pistä ajattelematta poskeen useampaa kappaletta mitään pientä, joka näyttää chililtä =D Thaimaalainen ruoka on siis perinteisesti hyvin tulista länsimaalaiseen makuun. Usein tosin tarjoilijat huomatessaan että tilaaja on länsimaalainen, pyytävät kokkia tekemään miedomman annoksen, mutta Plingissä niin ei käynyt ja chilituskanhiki tuli koettua pidemmän kaavan kautta… Muuten ruoka oli erinomaista! Koska ruoka oli usein niin halpaa, niin lähes joka paikassa tuli tilattua useampia eri annoksia ja maistettua sitä kautta useampia eri ruokia. Silti harvoin ruokapaikkaan sai 10euroa enempää menemään.
Muita mieleen jääneitä ruokapaikkoja oli Silomissa hotellimme vieressä ollut Italialainen Nili’s joka olikin sitten jo hienompaa sorttia oleva ravintola, mutta pekoniin kääritty pihvi oli kieltämättä suussa sulavan erinomaista ja hinnaltaan silti vain murto-osa suomalaisen ravintolan ruuasta. Hotellimme vieressä oli myös piskuinen toinen italialainen josta sai erinomaista Bruschettaa, om nom noo… Austraalialainen Outback steakhouse oli myös edustettuna Bangkokissa ja kyseinen paikka taisi olla ainut ravintola jossa kävimme kahteen kertaan reissun aikana. Ihastuin paikkaan jo jenkeissä ja ei pettänyt Bangkokissakaan. Edelleen olen tainnut syödä elämäni parhaat ravintolapihvit Outbackissa. Eikä ruokaa ole hinnalla pilattu, iso pihvi lisukkeilla oli paikalliseen hinta-tasoon nähden toki kallis, mutta Suomen hinnoissa pysyttiin alle 20e:ssa.
Myös japanilaisia paikkoja tuli testattua useampikin. Näissä oli hieman sama periaate kuin thai paikoissa. Koska kaikki maksoi niin vähän niin tuli aina tilattua useampaa erityyppistä murkinaa ja maisteltua vähän sitä sun tätä. Oikeastaan mitään huonoa en muista japanialaisista saaneeni. Etenkin sellaiset oudot pienet paistetut lihapallerot kastikkeineen olivat hyviä.