Olet keikalla ja joku alkaa kertoa sinulle taikurista jonka hän näki joskus, hän muistaa mahdollisesti elävästi yhden tempun tai pienen yksityiskohdan, mutta ei millään saa muistettua taikurin nimeä… Kuulostaako tutulta? Oletko koskaan ajatellut että muistetaanko sinua sen paremmin? Vaikka tekisit maailman kovimpia efectejä, niin niillä ei ole mitään väliä mikäli sinun nimesi ei jää ihmisten muistiin. Sen sijaan että he muistaisivat sinun nimen, olet vaan yksi Luikuri Tattinen taikuri Luttinen. Edellisen esimerkin ei ole tarkoitus olla mikään mollaus Luttista kohtaan, vaan äärimmäinen positiivinen esimerkki siitä, että sopiva sanaleikki tai muistisääntö varmistaa, että sinut muistetaan tai-kuriesityksen jälkeen. Ilman vastaavaa, yleisö saattaa hyvinkin muistaa että he näkivät taikuri Luttisen, vaikka esiintymässä olit sinä.

Kaikkia meitä ei valitettavasti ole siunattu mieleen jäävällä nimellä kuten ”Poskiparta”. Osalla meistä on jopa nimi, joka voi olla mieleen jäävä, mutta samalla myös se on helppo sotkea muihin samankaltaisiin nimiin. Opin tämän hieman kantapään kautta viimeistään armeijassa kuin kotiutumisjuhlaan asti tunnuin olevan Ristilampi, Ristijärvi, Ristikumpu, Ristimäki jne. Varmasti kaikki muut vaihtoehdot tuli käytyä läpi paitsi Ristiharju.

Mitä yleisiä keinoja sitten on saada ihmiset muistamaan sinut? Nämä säännöt pätevät osittain myös muille viihteen aloille joten suosittelen jatkamaan lukemista mikäli olet minkään sortin esiintyjä.

Ensimmäinen ja tärkein tietty on käyttää nimeään mahdollisimman paljon luonnollisuuden rajoissa. Vaikka juontaja esittelee sinut lavalle nimellä, niin esittele silti itse itsesi uudelleen. Muista esitellä itsesi myös ohjelman lopussa kiitoksien yhteydessä. Samassa yhteydessä voit myös vahvistaa mielikuvaa nimestäsi liittämällä sen esimerkiksi osaksi vitsiä mikäli mahdollista. Itse käytän esimerkiksi ilmausta ”Ristihärmä” lopetuksen yhteydessä tai jossain vaiheessa esitystä vahvistamaan nimi-muistia. Suosittelen myös esittelemään itsesi joka avustajalle koko nimellä tyyliin ”Hei, Juha-Matti Ristiharju, sinun nimi?”. Tämä pätee myös lähitaikuuteen. Jokaisen ryhmän kohdalla pyri esittelemään itsesi koko nimeltä ja mielellään useampaan kertaan.

Yksi hyvä idea, jos nimestäsi saa muistitekniikoilla tehtyä helposti muistettavan kaavan, on jopa opettaa se yleisölle esityksen aikana. Tähän menee ehkä 30sekunttia-minuutti ja oikein toteutettuna se nostaa nimenmuistamisprosenttiasi huomattavasti. Edellä mainittu taikuri Luttinen, lukuri Tatti-nen on todella hyvä esimerkki tästä.

Vaihtoehtoisesti monet taikurit suosivat myös lukuisia visuaalisia apuja esityksen aikana joiden tarkoitus on toimia muistuttamassa kuka esiintyy. Keskustelin näistä joskus erään suomalaisen am-mattilaisen kanssa, joka oli sitä mieltä, että ne olivat suorastaan korneja, mutta olen eri mieltä. Onhan bändeilläkin monesti oma logo esimerkiksi rumpukalvoissa.

Yksi yleisimmistä esiintyjillä nähtävistä muistutuksista on oma nimi näkyvillä koko esityksen ajan. Lavalla tämä pääsääntöisesti tarkoittaa salkun kannessa omaa nimeä. Olen käyttänyt tätä itse osana esitystä jo muutaman vuoden. Laukussa olevassa nimessäkin kannattaa silti ottaa huomioon pari seikkaa. Ensinnäkin koko, kirjoituksen pitää näkyä kauas, joten liian hienot fonttia tai ”hehkuefectit” tulisi välttää. Vastaavasti liian kiiltävä pinta heijastaa kirkkaita lavavaloja, joten mattapinta on usein parempi. Aikaisemmin mainitsemani esiintyjän kanssa olen yhtä mieltä siitä, että pitkin maita ja mantuja kulkeminen laukun kanssa, jossa on sinun nimesi, on ehkä jo kornia. Tästä johtuen itselläni nimikyltti salkun kanteen on kiinnitettävissä magneeteilla. Ennen esitystä se on helppo nostaa salkun sisäpuolelta kiinni kanteen, mutta se on näkyvissä vain kun haluan.

Jos sinulla on käytössä kokonainen tausta niin luonnollisesti taustaan voi kiinnittää kyltin tai jopa painaa lakanan jossa on nimesi. Tätä näkee todella paljon bändeillä, mutta myös muutamilla taikureilla. Esim Mac Kingin showta Vegasissa koristaa koko seinän kokoinen kangas, jossa on hänen nimensä. King silti kertoi itse, että tuo lakana idea on peruja alkuaan lähes 20 vuoden takaa kun hän kiersi vielä komedia clubeja ympäri Amerikkaa.

Kuinka moneen muuhun välineeseen pystyisit liittämään oman nimesi tai logosi vaikuttamatta kor-nilta? ”Lemon Game” lienee edelleen suomen myydyimpiä temppuja, mutta tietääkseni vain minä ja Leppäsen Risto olemme vaivautuneet kustomoimaan sen mukana tulevat palkintokortit. Minulla itselläni sen lisäksi, että olen vaihtanut kaikki palkinnot itselleni enemmän sopiviksi, olen myös vaihtanut korttien taustalle jokaiseen oman logoni ja värimaailman, joka sopii muuten yleisilmee-seeni. Tosin, Lemon Gamesta puhuttaessa, lyhyesti pakko tuumata, että miksi kukaan vakavasti esiintyvä haluaisi enää ostaa sen? Sitä tekee jo 5-10 ammattimaisesti esiintyvää taikuria eripuolilla Suomea. Jos et oikeasti ole valmis tekemään siihen todella suuria muutoksia niin sinut todennäköisesti nähdään vain muiden sinua ennen ehtineiden kopiona. Itselläni alkuperäisestä rutiinista lienee jäljellä enää idea käyttää palkintokortteja osana ”seteli sitruunaan” temppua. Kaikki muu on muokattu itseni näköiseksi.

Bob Sheets suositteli taikapäivillä laadukkaan nimikyltin teettämistä. Tarkoitan siis perus nimikylt-tiä, joita näkee lähes kaikkialla asiakaspalvelutyöpaikoilla. Siis se musta laatta vasemman rinnan päällä, jossa on oma nimesi ja titteli. Tämä itse asiassa helpottaa ainakin perus close-up keikalla työskentelyä, koska sinua ei luulla missään vaiheessa tarjoilijaksi. Greg Wilson käyttää close-upissa isompaa pöydälle sopivaa nimikylttiä. Mitä kornia on siinä, että tekee oman nimensä helpommin muistettavaksi?

Käsittelin jo hieman muun rekvisiitan muokkausta, mutta tämän voi viedä paljon pitemmälle. Ensinnäkin käyntikortteja kannattaa oikeasti hyödyntää keikoilla. Jos teet mentalismia niin eikö perus paperinpalojen sijaan ennustukset voisi kirjoittaa käyntikorteille? Jos olet taikuri niin toivottavasti sinulta löytyy ainakin muutama käyntikorteilla tehtävä temppu. Esim Jay Sankey on viimeiset 15 vuotta julkaissut pääosin P*S*A! Mutta silti Sankeylta löytyy pari todella kovaa juttua käyntikorteilla.

Mites sitten korttitemput? Kuinka moni tekee Red Hot Mamaa tai 6 kortin kertausta? Mitäpä jos tilaisit customoituja kortteja, joiden taustalla on sinun yhteystiedot, logo tai jotain vastaavaa. Esim Red Hot Mamassa katsojalle jäisi aina kortti, jossa on sinun yhteystietosi. Kuuden kortin kertauk-sessa lavan edusta on täynnä pelikortteja joissa on sinun yhteystietosi. Ilmaista markkinointia?!?! Jos customoidun pakan tilaaminen ei houkuttele, niin aina voit tehdä grafiikan itse ja tulostaa sen tarra arkille, josta se leikataan pelikortin kokoiseksi. Nämä tarrat sitten liimataan pelikortin taustalle. Kuulostaa isolta urakalta mutta ei todellisuudessa sitä ole. Alle 20:ssä minuutissa tein juuri keskiviikon close-up keikalle 24 pelikorttia, joissa tausta on muutettu vastaamaan minun käyntikorttia.

Siinä hieman ajateltavaa tällä erää. Uskallan sanoa, että edellä kuvatut tavat ovat ainakin kustannustehokkaampia kuin perus setin lopuksi jättää pöytään viuhka käyntikortteja.